Bowfell House

Introduction

The Knoll Care Partnership has been providing quality care in Urmston for the past 30 years and Bowfell House offers a unique opportunity for extending family care provision for another 30 years and beyond. We have a proven track record in offering high quality care at affordable prices. Our previous homes, The Knoll and The Fairways, provided a homely and welcoming atmosphere, with genuinely friendly and compassionate carers available 24 hours a day. We welcome all residents who suffer with those conditions generally associated with old age, including dementia. We pride ourselves on our caring approach and expertise with those suffering from dementia and needing extra support. As a family run operator, we know how to make our care homes ultra-comfortable. That is why we have developed Bowfell House from the ground up to tick every box for people with advanced care needs.

 

Site Location & Previous Use

Close to the centre of Urmston, Bowfell House is ideally placed for ensuring we remain a vital part of the community.  The site forms a kite shape with Brook Road and Bowfell Road bounding it on two sides. The southern part of the site borders a busy crossroad which makes it a particularly prominent corner. The site was previously occupied by Bowfell House, also known as “Flixton Branch Library.” The historic library building served the community for many years before becoming a short term home for Flixton Brass Band in recent times. The brass band was rehoused in 2013, from which time the building and site lay vacant. In 2015 Bowfell House was demolished following approval from the Local Authority. The site is located within an established residential area and with good links to associated community facilities in Urmston, local bus services (which provide connections to the wider area) and the  road network. The site benefits from a bus stop 50m away on Bowfell Road and a train station only 500m metres away which will support sustainable transport methods to allow visitors to come to site using sustainable transport methods.

 

Living Spaces

Dedicated to going above and beyond the benchmark in minimum standards, the four cosy, lounge spaces give residents, their friends and families choice when it comes to spending quality time together. Each individually themed quiet lounge is designed to provide the perfect space for stimulation or relaxation. Pick from the “retro bar”, “comfortable parlour” or the “games room”. Or put your feet up in the “private library” with its range of reading material, in a space designed to pay homage to the history of the site.

 

Bedrooms

Bedrooms have been designed to include luxurious extras with en-suite wet rooms, flat screen TVs and movement activated lighting. Some even have their own patios to enjoy the view in complete peace. This, along with accessible bathrooms across the home and 24-hour nurse call buttons from the bedrooms balance luxury with practicality. Safety, as well as practicality and comfort are what make Bowfell House a superior care home in every way. The latest technology allows residents to live as independently as possible for the highest quality of life. Access control measures are adaptable, and everything can be tailored to suit the exact needs of the individual.

 

Alternative Day Spaces

The hair and beauty salon and regular events organised by the in-house activities team make life at Bowfell House interesting and varied. Whether you want to pop in for a pampering session, attend an arts and crafts event, music session, film day or an exercise class, you can do so without leaving the grounds.

 

Dining Spaces

We believe that care homes should always be both practical and homely. Bowfell House goes a step further, with its luxurious surroundings. The centrally located dining rooms offer residents panoramic views of the beautifully landscaped gardens and the neighbouring area with an abundance of natural light through the fully glazed facades. They have been designed with both efficiency of staffing and the residents needs in mind, with an open plan servery providing independence to those that want it. The spaces remain inviting and homely, despite each serving 20 residents, due to the central open plan servery breaking up the space.

 

Dementia Friendly Design

This development is the first custom-built, state-of-the-art care home for Knoll Care Partnership. This was designed and built to meet the needs of our residents, utilising over 30 years experience in delivering care in Trafford, including dementia care. We worked closely with Red Room Interiors to ensure there are sufficient Light Reflectance Value (LRV) contrasts throughout the home. As overseen by C Squared Architects and in accordance with guidance from Stirling University Dementia Service Design Centre, residents suffering with dementia will be able to clearly distinguish between the edges of the rooms and walls as well as where resident accessible doors and grab rails are located. Increased lighting levels and appropriate colour / material specification within all areas, particularly the en-suites, will help prevent dementia sufferers from having trips and falls that can often occur where Light Reflectance Values are not considered.

Clear and visible dementia friendly signage, with text that contrasts to the background and backgrounds that contrast to the doors and walls, are located around the home for improved wayfinding.

Centrally located, shared dayrooms are accessible to all residents without the need to enter another bedroom wing and allows visitors to visit a resident in a specific wing without needing to walk through another. Destination points in the form of end of corridor corner seating areas, themed lounges or other dayrooms mean that there are no dead ends for dementia sufferers who can sometimes forget why they have travelled to a certain point and become disorientated.

 

Landscape & External Amenity

The landscaped and garden areas are designed to be functional and attractive areas that are integrated extensions and external rooms. They form part of the wider care home facility, where outdoor recreation and hidden seating areas can be explored in a safe and pleasant environment. The residents gardens provide places where people can relax amongst attractive, well maintained foliage within formal and informal seating areas, surrounded by ornamental planting in a variety of beds.

Landscaping within the development focuses on providing a sensory experience within amenity space, utilising furniture and planting. Outside space consists of different themes of planting to create a diverse environment, including a sensory garden and a kitchen garden with an assortment of herbs to explore. The plant selection has been carefully considered to ensure they are suitable for their environment and location.

To encourage residents to remain active, raised planting beds have been provided within the garden areas at heights suitable for wheelchair users and at a standing position. Pergolas along the paths provide the opportunity for residents to interact with climbing plants and hidden seating areas are there to be discovered in the circular raised planting feature in the centre of the gardens and the gazebo tucked away forming a destination point.

First floor balconies, leading from the lounges on the apex of the site, give residents an elevated position to enjoy the gardens from a different perspective with panoramic views of the everchanging scenery on the surrounding streets. The balconies have been designed so that they are south facing to allow residents direct sunlight and exposure to Vitamin D. This is particularly important for residents who may be less mobile and unable to access the gardens due to health reasons.

Want to know more..?

For more information, advice or to speak with one of our carers, call us on 0161 755 3818 or request a call using the secure enquiry form below.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Thoughts of our Customers

  • My Sister has been a resident firstly at The Knoll and now at Bowfell House since September 2019. From the first moment we visited the staff shone like a beacon on a very dark day. Their sense of commitment, empathy and dedication was palpable. We felt they were in a class of their own. The understanding shown to me and all my sister's family as we faced the very difficult decision to entrust our Sister to their care has been…

    Sister of a Resident

  • My mother has only been a resident in Bowfell house since mid-November and we have had nothing but exceptional care and service from all the team starting with the warm welcoming smile on arrival from Vicky to the housekeepers. The carers have cared for mum with dignity and warmth which has been a blessing for my sister and myself. It is good to know who to speak to with any feedback but so far everything is fabulous

    Daughter of a Resident.